Travel: How to book a (last minute) trip to Antarctica. Part one

1/22/2014


We did it! Zeven continenten.. Ja, ze-ven con-ti-nen-ten! Afgelopen september vertrokken we voor een lang gekoesterde droomreis naar Zuid-Amerika. Vanuit Ecuador reisden we naar Peru, Bolivia, Argentinië en eindigden we onze fantastische reis met kerst in Rio. We hebben genoten, van de vrijheid, de mensen, de natuur, van het leven zonder klok, van alles..


Maar als ik één hoogtepunt mag kiezen (wat overigens niet mee valt) dan kom ik uit bij het zuidelijkste puntje van de wereld. Een continent ongerepter, puurder en echter dan alle andere continenten. Waar de natuur nog is zoals ie hoort te zijn, de dieren leven zoals ze horen te leven, een continent dat met niets anders te vergelijken is en het voor ons laatst af te strepen continent... Antarctica!

Hoe plan je een reis naar Antarctica?
Wat je vooral niet moet doen is ver van te voren boeken. Dit kost namelijk een vermogen.. Wij zijn vanuit Buenos Aires naar Ushuaia gevlogen. Vanuit Ushuaia vertrekken cruise schepen naar Antarctica. In Ushuaia verbleven we in hostel Aonikenk . Niet heel goedkoop, maar geloof me, voor Ushuaia wel. Het ligt heel iets verder weg als de overige hostels, maar wat is verder weg? Met 5 minuten lopen ben je in het 'centrum(pje)'. Alles in Ushuaia is overigens duur, erg duur. Het verstandigste is dan ook om je hostel een paar dagen van te voren te boeken vanuit je bestemming waar je vandaan komt. Toen wij aankwamen bleken er namelijk al erg veel  hostels vol te zitten.

Wanneer is de beste tijd om naar Antarctica te gaan?
Het 'hoogseizoen' is vanaf november tot en met maart. Echter zijn er in dit hoogseizoen nog wel veel verschillen. In november is het lente en maken de pinguïns elkaar het hof. Wil je vogels zien broeden en een goede temperatuur hebben dan kun je het beste in december en januari gaan. Wil je het liefst heel veel walvissen zien dan is jouw beste reistijd het einde van de zomer, in dit geval in februari. Zelf zijn wij in begin december geweest en eigenlijk hebben we meer gezien dan we ooit hadden kunnen dromen. Duizenden (broedende) pinguïns, walvissen, ijsschotsen, albatrossen, orka's en zo kan ik nog wel even door. Maar ik geloof dat wat je ook kiest, je alleen maar heel veel moois zult zien!Waar boek je last-minute een reis naar Antarctica?
Wanneer je in Ushuaia verblijft brengt een rondje door het centrum lopen je al vele last-minutes op. Wij hebben onze last minute uiteindelijk via Freestyle Adventures geboekt en meer dan 50% korting gekregen op de oorspronkelijke prijs. Ben je benieuwd naar de daadwerkelijke kosten van deze reis, laat even een comment achter, dan kan ik je meer vertellen over de gemaakte kosten etc. Een andere tip is om zo'n twee a drie weken voordat je vertrekt (of ongeveer wil vertrekken) naar Ushuaia, deze organisatie en andere organisaties te mailen. De organisaties hebben dan al meerdere laste minute opties op cruisen die opgevuld moeten worden. Via de mail heb je net zulke lage prijzen als in Ushuaia zelf en misschien nog wel goedkoper.. Het is dus niet meer zo dat je persé in Ushuaia zelf moet boeken, daar is inmiddels niet meer altijd de allerlaagste prijs. Antarctica wordt namelijk steeds populairder, veel onderhandelen en veel verschillen tussen maatschappijen vind je dus (helaas) niet meer. Ook kun je niet meer zomaar de kade op lopen en aankloppen bij een boot of je mee kunt. Voordat je de pier op wilt gaan is er namelijk een controle waar ze checken of je daadwerkelijk al een cruise hebt geboekt.

Heb je trouwens echt heel veel tijd? En wil je naar Antarctica op de 'ouderwetse' manier. Dan kun je proberen om voor nog minder geld drie a vier weken mee te gaan met een vissersboot. Maar dit is waarschijnlijk alleen geschikt voor de 'echte backpackers' onder ons.

In part 2: Welke organisatie moet ik kiezen? Wat is er inbegrepen? Welke route? Welke kleding? Zeeziekte en nog veel meer!