Travel: South-America, Galapagos Islands, Ecuador

3/02/2014"I'm living in paradise!'' Een van de eerste woorden van onze gids. En niets blijkt minder waar. Onze eerste week was inderdaad een week in paradise. We beleefden onze eigen Expeditie Robinson op Tortuga Bay op het eialnd Santa Cruz. Leguanen, zeeleeuwen, een helderblauwe zee en parelwitte stranden. Cruisden met ons schip Estrella del Mar vier dagen lang langs de noordelijk eilanden van de Galapagos. Waar we snorkeleden met pinguins, zeeleeuwen, honderden vissen en mega grote schildpadden op nog geen halve meter afstand.
We zagen stranden vol met zeeleeuwen, vogels, leguanen en bezochten een national park met grote landschildpadden. En het mooie van alles, niets van deze diren is bang voor de mens. Er is nooit op ze gejaagd en dus interesseert het ze letterlijk niets als je langs hen loopt. Alles wat we zien is binnen handbereik. Yes, we are living in paradise!

De Galapagos eilanden, wel of niet?
Bovenstaand lees je een stukje uit ons wekelijkse reisverslag, (op www.kayensharon.blogspot.nl)  een verslag getypt terwijl we letterlijk nog op de boot rond cruisden langs de prachtige natuur die de Galapagos te bieden heeft. En je leest het al, ja we hebben genoten. En mocht je de kans krijgen, ja ik zou hem zeker nemen! Veel backpackers twijfelen.. het is namelijk best een investering. Een investering inderdaad, je krijgt er namelijk zo ontzettend veel voor terug. Geloof me, het is de moeite waard. Je bent in de buurt, komt er waarschijnlijk nooit meer en er gaan zelfs geruchten dat er over een paar jaar niet meer naar de Galapagos eialnden gevaard mag worden. Grijp je kans dus, en ga!

Hoe boek je een reis naar de Galapagos?
Onze reis van drie maanden Zuid-Amerika startte in Quito, Ecuador. Vanuit Amsterdam vlogen we naar deze grote maar niet al te mooie stad. Maar deze stad gaf ons wel de kans op een last minute naar de Galapagos eilanden. Natuurlijk kun je ook voor deze reis een boeking vooraf maken in Nederland, maar dit isnet zoals bij het boeken van een trip naar Antarctica veel en veel te duur. Wederom kozen wij dus voor de last-minute optie! De Galapagos eilanden kun je bezoeken door een vlucht te nemen vanaf Quito of Guayaquil. Wij vleogen vanaf Quito omdat we hier inmiddels toch al waren, echter vanaf Guayaquil is de afstand korter end e vluchten waarschijnlijk ook iets goedkoper. Wat moet je doen? Tja, neem er een dag de tijd voor en ga zo veel mogelijk reisbureaus af. Vergelijk, vergelijk en vergelijk.. eventueel kun je een combi boeken van vlucht en cruise, maar het is ook de moeite waard om even te checken of apart een vlucht boeken nog wat goedkoper is. Wij boekten uiteindelijk een 4-daagse boottrip met Estrella del Mar naar de Noordelijke eilanden bij een reisbureau en de vluchten bij het naastliggende reisbureau.

Zuidelijke of noordelijke eilanden?
De keuze lijkt misschien moeilijk en alles beslissend, maar is dit echter niet. Beide gebieden zullen je fantastische landschappen bieden, een oneindige variatie aan dieren en parelwitte stranden. Ieder eiland is totaal anders. Sta je 's morgens naar een vulkanisch landschap te kijken, kun je 's middags alweer op een strand zitten omringd door honderden zeeleeuwen. Wij kozen voor een trip naar de noordelijke eilanden, een gokje eigenlijk, want goed voorbereid waren we niet. We hebben echter alles gezien wat we ook maar konden bedenken. Zwemmen met zeeleeuwen, schildpadden en duizenden vissen. Hiken over vulkanische landschappen, over witte stranden en expeditie robinson waardige paradijsjes.

Hoeveel dagen?
Er zijn bootcruises vanaf 1 dag te boeken, maar ook cruises die twee weken gaan. Wij besloten te gaan voor een trip van 4 dagen. Of dit genoeg zou zijn, we hadden geen idee? Maar aan alles hangt een kostenplaatje. Vier dagen was voor ons het maximale wat we er aan uit wilden geven. Wel besloten we om iets eerder dan dat onze cruise zou vertrekken naar de Galapagos eilanden te vliegen en verbleven 1,5 dag in Puerto Ayora. Een heerlijke plek, een tikkeltje toeristisch maar met prima hostels en een paar gezellige restaurantjes. Een echte aanrader is om tortuga bay te bezoeken. Dit ligt op nog geen half uur wandelen van de stad en is echt heel erg de moeite waard. Het is letterlijk een plaatje, witte stranden met een helderblauwe zee. Jup, genieten geblazen dus!

En die vier dagen op de boot? Die waren fantastisch.. Iedere ochtend een snorkeltocht, iedere middag een hike en misschien nog een duik in de prachtige onderwaterwereld van de Galapagos. We zagen vulkanische landschappen, speelden met zeeleeuwen, zwommen met schildpadden en genoten van de luxe van het leven op een schip. (oh, wederom wél reispilletjes mee nemen, anders wordt het genieten een stukje minder..) De vier dagen waren voor ons genoeg, alles hebben we gezien wat we ook maar konden bedenken. Een fantastische ervaring, die we nooit meer gaan vergeten. Krijg je dus de kans of ben je in de buurt.. Ga! Ik beloof je, je zult het fantastisch hebben!

Nog vragen of meer tips nodig? Een berichtje is zo geplaatst en ik help graag! 
Veel liefs